- +90 216 361 7000
- Bağdat Cad. No:418/2 Kat:3, Daire:17 Kadıköy/İstanbul
LAZER EPİLASYON
Hem erkeklerde hem de kadınlarda etkili olan lazer epilasyon, estetik kaygıya yol açan istenmeyen vücut tüylerinin lazer cihazı ile yok edilmesidir. Lazer epilasyonun etkinliği kişinin fiziki ve hormonal yapısına, cilt ve kıl rengine, uygulama yapılacak bölgede bulunan kılların sertliğine, uygulama cihazının doğru seçimine, uygulamayı yapan personelin becerisine vs bir çok faktöre bağlı olarak değişkendir.
Lazer Epilasyon Nedir?
Lazer teknolojisi, Albert Einstein’in mimarı olduğu kuantum teorisinden temel alınarak geliştirilmiştir. İlk olarak 1917’de başlayan lazer cihazı geliştirme süreci birçok deneme yanılmanın ardından 1960 senesinde tamamlanmıştır. Bu zamanlarda üretilen lazer cihazlar ilk olarak askeriyede ve fabrikalarda üretim aşamasında kullanılmaktaydı. Tıp alanında lazer kullanımına ise ancak 1983 yılı ve sonrasındaki süreçte başlanabilmiştir. Lazer epilasyon uygulamasının kökeni ise 1994 senesine dayanmaktadır. İlk lazer temelli epilasyon cihazları 1994 senesinde kullanıma girmiştir. Kişiye lazer epilasyon yapılabilmesini mümkün kılacak aletlerin kullanımına onay veren kurum ise 1998 yılında Amerika merkezli FDA’dır. Bu süreç sonucunda lazer epilasyon uygulaması dünya genelinde ve ülkemizde büyük bir hızla yayılmıştır.
Ülkemizde de oldukça başarılı şekilde uygulanan lazer epilasyon teknolojisinin en önemli avantajı son derece sağlıklı ve kalıcı olmasıdır. Diğer epilasyon türleri bir süre geçtikten sonra işlemin tekrar ettirilmesini gerektirebilir. Fakat söz konusu işlem lazer epilasyon olduğunda, böyle bir durumun varlığından söz etmek mümkün değildir. Lazer teknolojisi sayesinde istenmeyen tüyler vücuttan kalıcı olarak temizlenir ve bir daha geri çıkmazlar. Bunun yanında lazer epilasyon ağda ve benzeri diğer yöntemlere kıyasla oldukça acısız ve konforlu bir yöntemdir.
Lazer epilasyon uygulaması yapılırken odak nokta vücuttaki tüyleri yok etmek değildir. Zira sadece görünürdeki kılların yok edildiği durumlarda vücuttaki kıl köklerinin fonksiyonu sebebiyle vücut yeniden tüylenmeye başlar. Bu sebeple lazer epilasyon işleminin asıl amacı, vücuttaki kıl köklerini yok etmek ve işlemin uygulandığı bölgedeki hücrelerin fonksiyonunu değiştirerek bir daha kıl oluşmamasını sağlamaktır. Lazer epilasyon vücudun her bölgesinde uygulanabilir. Kişinin lazer epilasyon yaptırmak istediği bölgedeki kılları işlem öncesindeki 2 – 3 hafta boyunca tıraş etmemesi oldukça önemlidir.
Zira böylelikle kılların orijinal boyutu, miktarı, sertliği ve diğer özellikleri doktor tarafından daha rahat anlaşılır hale gelir. Hastanın isteklerine ve tüylerin durumuna göre doktor tarafından bir planlama yapılır. Daha sonra yapılan plan doğrultusunda işlemin uygulanacağı bölge temizlenir. Temizlenen bölgeye kişiye göre seçilen lazer cihazlarıyla epilasyon işlemi uygulanır. Uygulanan işlemin tamamen başarıya ulaşması için birkaç kez tekrarlanması gerekebilmektedir.
Lazer Epilasyon Uygulaması Nasıl Yapılır?
İşlemin ilk aşamasında kişiye uygun lazer cihazı seçilir. Kişiye işlem sırasında koruyucu gözlük takılır ve lazer cihazı çalıştırılır. Lazer cihazıyla derideki bölgeler tekli atışlar yapılarak taranır. Cihazdan yansıtılan lazer kıl köklerine iletilir ve kıl kökleri tahrip olur. İşlem sırasında kişinin rahat etmesi için deriye cihazın içerisinden soğuk hava uygulanır. Böylelikle işlem acısız ve yan etkisiz bir şekilde ilerler. Soğuk uygulaması yapıldığı için genellikle kişide kızarıklık görülmez. Ortaya çıkan kızarıklıklar ise kısa sürede iyileşir.
Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?
Lazer epilasyon uygulaması yapılırken kişinin durumuna göre seçilebilecek 4 adet lazer türü mevcuttur. Yapılacak epilasyon işleminin en iyi sonucu vermesi için işlem öncesinde kişiye en uygun lazer tipini seçmek son derece önemlidir. Doktor hangi lazer yönteminin seçileceğine kişinin vücudundaki tüy yapısını, tüy rengini ve cilt yapısını inceleyerek karar verir. Seçilen lazerlerin temel farkı aralarındaki dalga boyudur. Dalga boyu temel olarak lazerin deriye ve kıl köklerine ne oranda nüfuz edeceğini belirler. Günümüzde yaygın olarak kullanılan lazer epilasyon çeşitleri Ruby Lazer, Diode Lazer, Alexandrite Lazer ve Nd Yag Lazer olarak sıralanabilir.
Alexandrite Lazer: Günümüzde en sık kullanılan epilasyon çeşitlerinden birisi Alexandrite lazer epilasyonudur. Bu tipteki lazer epilasyon cihazlarının dalga boyutu 755’dir. Bu tipteki cihazlar oldukça konforlu ve pratiktir. Lazerin yansıtıldığı baş kısmı oldukça büyük ve geniş olduğundan daha fazla bölgeye daha kısa sürede etki eder ve epilasyon yapılan bölgenin yakınındaki dokulara zarar vermez. Alexandrite lazer cihazları en büyük başarıyı açık ten rengine sahip kişilerde ve koyu renkli kıllarda gösterir. Kişiye uygulanan işlemden sonra tüyler anında yüzeyden uzaklaşır. Aynı zamanda içinde soğutucu özellik de barındırdığından kişi işlem esnasında ağrı hissetmez. Alexandrite lazer birçok avantajına karşın koyu ten rengine sahip kişilere risk teşkil edebilir. Bunun sebebi vücuttaki melaninin alexandrite lazerden gelen ışınları güçlü şekilde tutmasıdır. Dolayısıyla bu yöntemin açık renkli ciltler dışında kullanılması doğru olmaz. Bunun yanında Alexandrite lazer yönteminin uygulanacağı bölge de önem teşkil etmektedir. Zira yüz bölgesinde kullanıldığında kimi zaman ters etkiye sahip olup tüylerin azalmasına değil artmasına sebep olabilir. Bunun yanında omuz, kol ve sırt bölgelerinde bu lazerin efektifliği pek yüksek değildir.
Diode Lazer: Diode lazer epilasyon cihazlarının dalga boyutu 810’dir. Dalga boyu diğer lazer yöntemlerine kıyasla daha uzundur. Dolayısıyla bu tipteki lazer cihazları ten rengi koyu olan kişilerde de etkili sonuçlar verebilmektedir. Bununla birlikte diode lazer asıl olarak ince tüylerin ortadan kaldırılmasında oldukça etkili bir yöntemdir. Bu cihazın dalga boyu uzun olduğu için ciltte diğer lazer cihazlarına kıyasla daha derin bölgelere ulaşabilir. Bu özelliği sayesinde cildin derin bölgelerinde ve batık kılların bulunduğu bölgelerde başarılı sonuçlar verir. İşlem esnasında ağrıyı azaltmak amacıyla kişiye soğutucu jel uygulanır. Hem açık tenli hem de koyu tenli kişilere uygulanabilen bir lazer epilasyon yöntemidir.
Lazer Epilasyon Hangi Bölgelere Uygulanır?
Lazer epilasyon vücudun neredeyse her bölgesine uygulanabilir. Ancak epilasyonun yapıldığı bölgeye göre doğru cihaz seçimi yapmak çok önemlidir. Bunun yanında işlem esnasında göz bölgesinin lazer ışınlarıyla temas etmemesi gerekir. Bu sebeple riski azaltmak amacıyla hastaya özel gözlükler takılabilir. Göz çukuru ve kulak içi bölgeleri hariç vücudun geri kalan kısımları lazer epilasyon yapılmaya müsaittir. Lazer epilasyon yapılabilecek bölgeler aşağıda sıralanmıştır:
Göğüs Bölgesi Lazer Epilasyonu
Bu epilasyon bölgesi erkekler tarafından sıklıkla tercih edilir. Kişinin isteğine göre göğüs bölgesindeki tüylerin tamamı alınabilir ya da tüylerin sayısı azaltılarak seyreltilebilir. Göğüs bölgesinde kişinin ten rengine göre Alexandrite ya da Diode tipteki lazer cihazları kullanılabilir.
Bacak Bölgesi Lazer Epilasyonu
Kadınlar ve erkekler tarafından sıklıkla tercih edilen bir epilasyon bölgesidir. Üstbacak ve alt bacaktaki tüyler birlikte ya da ayrı ayrı yok edilebilir. Bacaktaki tüyler genelde geniş bir alanı kapladığından kişinin epilasyon yaptırması gereken seans sayısı diğer bölgelere göre daha fazla olabilir.
Genital Bölgeler Lazer Epilasyonu
Genital bölge epilasyonu istenmeyen tüylerden kurtulmak için son derece zararsız ve kolay bir yöntemdir. İşlem sırasında genital bölgeyle ilişkili herhangi bir doku veya organ hasar görmez. Bu bölgeye yapılan lazer epilasyonlar oldukça başarılı sonuçlar verir. Bölgedeki tüyler genellikle kalın ve koyu renkli olduğu için işlemin tamamlanması 5 – 6 seans sürebilmektedir.
Sırt Bölgesi Lazer Epilasyonu
Sırt bölgesinde lazer epilasyon uygulaması sıklıkla erkekler tarafından tercih edilir. Sırt bölgelerindeki kıllara sadece estetik sebeplerle değil aynı zamanda kıl dönmesi tehlikesinin engellenmesi amacıyla da lazer epilasyon yaptıran birçok kişi bulunmaktadır. Bunun yanında kişiler genellikle sırtlarındaki kılları kendi başlarına alamayacağından bu bölgede lazer epilasyon uygulamasının yapılması oldukça konforlu bir seçenek olacaktır. Sırtta yapılan epilasyon işlemlerinde genellikle derine inme yeteneği olan lazerler kullanılır. Bu sebeple sırt bölgesinde genellikle Diode tipi lazerler kullanılmaktadır. Diğer lazer türleri genellikle sırtta bulunan derin kıl köklerine ulaşamazlar.
Kol Bölgesi Lazer Epilasyonu
Kol bölgesine yapılan lazer epilasyonlar ortalama 10 seans civarı sürmektedir. Bu bölgedeki tüyler genellikle ince bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla Diode lazer kolda daha iyi sonuç vermektedir. Kol bölgesine lazer epilasyon yaptırmadan önce mevsim de dikkate alınmalıdır. İnsanların genellikle açık kollu kıyafetler giydiği yaz aylarında epilasyon yapılan bölge hassaslaşıp güneşe maruz kalacağından kişide olumsuz yan etkiler meydana gelebilir. Bu yüzden kol epilasyonu için genellikle kış mevsimi tercih edilmektedir.
Boyun Bölgesi Lazer Epilasyonu
Boyun bölgesi lazer epilasyon, ekseriyetle erkeklerin tercih ettiği bir uygulamadır. Zira boyun bölgesinde kıllanmaya bağlı olarak, kıl dönmesi ve sivilce oluşumu sıklıkla görülebilir. Aynı zamanda birey tıraş olurken jiletle veya makineyle cildini tahriş edip kanamaya sebebiyet verebilir. Bu sorunların çözümü için lazer epilasyon en etkili yöntemdir. Kişinin isteğine göre bölgedeki kıllar seyreltilebilir ya da tamamen yok edilebilir.
Ense Bölgesi Lazer Epilasyonu
Birçok kişi ense ve sırt bölgesindeki tüylenmeden rahatsızlık duymaktadır. Bu tüylenme genellikle erkeklerde görülse de kimi zaman kadınlarda da görülebilir. Ensedeki tüylerin çok ince olduğu durumlarda lazer yönteminin başarılı olma ihtimali azalır. Ense bölgesindeki tüyler erkeklerde kadınlara kıyasla daha yoğun olduğundan başarı oranı daha yüksektir. Yine de bölgedeki kılların tamamen temizlenmesi yaklaşık 10 seans sürebilmektedir.
Bikini Bölgesi Lazer Epilasyonu
Bikini bölgesinde uygulanan lazer uygulaması oldukça başarılı sonuçlar verir. Lazer işlemi yaklaşık 6 seans boyunca devam edebilir. Bu süreçten sonra bikini bölgesinde kıl oluşumu gözlenmez.
Koltuk Altı Lazer Epilasyonu
Koltuk altı lazer epilasyon uygulamaları ise herkes tarafından uygulanabilen bir epilasyon türüdür. Hem kadınlar hem de erkekler, büyük kolaylık sağlaması açısından, bu uygulamayı tercih etmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra, estetik ve hijyenik birçok sebep de bulunmaktadır. Koltuk altı bölgesi, lazer epilasyona olumlu yanıt veren bir bölgedir. Yaklaşık 4 – 6 seansta kişinin sahip olduğu kıllar seyreltilir veya tamamen yok edilir. Bunun yanında bölgedeki kılların yok edilmesiyle kişinin koltuk altında kıl dönmesi oluşma riski de ortadan kalkar. Bu bölgeye yapılan epilasyonun lenf bezlerine herhangi bir zararı yoktur. Zira epilasyon esnasında vücuda verilen ışınlar derinin üst tabakasına yöneliktir ve daha alt katmanlara ilerleyemezler.
Lazer Epilasyon Kaç Seans Sürer?
Lazer epilasyonun kaç seans süreceği işlemin yapıldığı bölgeye ve kıl yapısına göre değişiklik gösterir. Ancak çoğu durumda işlem 6 saat sürer. Yüz, ense ve kol gibi ince tüylerin bulunduğu bölgelerde seans sayısı 10 a çıkabilir. Seanslar ortalama 1.5 – 2 ayda bir yapılır. Yüz bölgesinde ise bu süre ayda 1’e iner. Koltuk altı, bikini bölgesi ve alt bacak 4 – 8 seans arası sürer. Kol ve sırt bölgeleri ise geniş yapıya sahip olduklarından dolayı 6 – 12 seans arası sürebilir. Genel olarak koyu renkli tüyler lazer yöntemiyle daha kolay yok edilir. Açık renkli tüyler daha az melanin barındırdığı için lazeri de daha az emerler. Bu yüzden açık renkli tüyleri olan kişilerde işlem süresi uzayabilir.
Lazer Epilasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Lazer epilasyon işleminin ilk seansından önce kişi en az 1 ay boyunca epilasyon yaptıracağı bölgedeki kılları kökünden alacak işlemler yapmamalıdır (ağda, cımbız, epilatör vb.). Zira lazer epilasyon işleminin başarılı olması için lazerin kıl köküne ulaşabilmesi gerekmektedir. Bronzlaşma veya solaryum gibi işlemler de derinin yapısını değiştireceğinden epilasyonun başarı ihtimalini düşürmektedir. Bu yüzden işlemden önce en az 1 ay boyunca aşırı güneşlenmemek ve solaryuma girmemek gerekir. Ayrıca kişi eğer deri hastalıkları veya sivilce ile ilgili herhangi bir ilaç kullanıyorsa bunun bilgisini doktoruyla paylaşmalıdır.
Lazer Epilasyon Kimlere Yapılmaz?
Kanser hastaları, Işık ile uyarılan hastalıkları olanlar (SLE, porfiria, epilepsi), HIV pozitifolanlar (AIDS virüsü taşıyanlar), Tedavi bölgesinde aktif enfeksiyonu veya Sedef Hastalığı, Vitiligo gibi cilt hastalığı olanlar lazer epilasyon yaptırmamalıdır.
Hakkımızda Konuşulanlar
Danışan Yorumları
Dr. Önder Kanat ile Tanışın.
Dr. Önder Kanat ile görüşüp hayal ettiğiniz görünüm hakkında sorularınızı sorabilir ve kliniğimizi ziyaret ederek hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Dr. Önder Kanat
Kendini İyi Hisset…